Elke maand stellen we een ‘anderling’ aan je voor: zo leer je onze ploeg in al z’n verscheidenheid kennen. In januari is het de beurt aan Dimitri Neyt.

Wie is Dimitri?

  • 27 jaar
  • Inwijkeling uit Berlare
  • Woont in de Hoogstraat, Schellebelle
  • Getrouwd met Jolien, verwachten deze zomer een eerste kindje
  • Communicatiemedewerker bij de Socialistische Mutualiteiten

Hey Dimitri, kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben 27, getrouwd, en Schellebellenaar. Een vrij recente, want tot voor drie jaar woonde ik in Berlare. Ik heb taal- en letterkunde en amerikanistiek gestudeerd aan de UGent en werk nu als communicatiemedewerker bij de Socialistische Mutualiteiten. Buiten de werkuren schrijf ik veel voor Wikipedia en gids ik soms een natuurwandeling voor vzw Durme. Je kunt het moeilijk een hobby noemen, maar ik ben ook gewoon heel graag thuis met mijn vrouw en ons konijn Noppe.

Als ik jou tegen het lijf wil lopen in Wichelen, waar en wanneer maak ik de grootste kans?

’s Ochtends vroeg op het perron in Schellebelle? Ik ga ook graag wandelen en lopen in de Kalkense Meersen, dus je zou me weleens kunnen tegenkomen aan het veer.

In tegenstelling tot veel politici, vind je me niet vaak op café of op recepties. Zo ben ik gewoon niet (lacht).

#anders

Hoe ben je bij de politieke beweging #anders terechtgekomen?

Vorig jaar kriebelde het om mensen bij elkaar te brengen die samen willen bouwen aan een duurzame en solidaire gemeente. En blijkbaar hadden Gert Van Tittelboom en Jo Van Gasse op datzelfde moment hetzelfde idee. We zijn aan tafel gaan zitten en niet veel later was #anders een feit. Sindsdien komen we vaak bijeen met gelijkgestemden om te debatteren, plannen te maken, acties uit te werken, …

#anders is progressief. Ben jij dan een sos of een groene?

Iedereen bij #anders heeft wel een ander verhaal: we zijn heus niet allemaal sp.a’ers of groenen. Niet allemaal, maar ik wel (lacht). Ik ben lid van Groen en ik zie mezelf ook als een socialist. Concreet betekent dat dat ik me inzet voor meer natuur, een sterkere democratie, gelijke kansen voor iedereen, en een eerlijke samenleving waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Wat mag er volgens jou #anders in onze gemeente? En hoe zou je dat het liefst aanpakken?

Ik ben nogal begaan met ruimtelijk beleid. Wegen en verkeer, groen, ruimtelijke planning, dat soort dingen. En dat kan eigenlijk veel beter. Ik zou in Wichelen graag een ambitieus en visionair ruimtebeleid zien. Een beleid dat lintbebouwing ontmoedigt en onze dorpskernen versterkt. Een beleid dat op de juiste plaatsen groene gebieden inplant waar alle inwoners wat aan hebben. Een beleid dat duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid centraal stelt.

Als Wichelen hier écht een prioriteit van maakt, kan er veel veranderen. Dan kunnen wij een van de groenste, meest duurzame, meest verkeersveilige gemeenten worden van Oost-Vlaanderen.

En wat mag zeker níét veranderen?

Onze dorpen leven nog. Er zijn hier cafés en winkels, de verschillende culturele verenigingen organiseren tal van activiteiten in de zomermaanden, er is lokale dienstverlening in alle dorpen, … Dat is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer. Ik wil heel graag dat Schellebelle, Wichelen, Serskamp en Bruinbeke echte gemeenschappen blijven en niet louter ‘slaapdorpen’ worden.

Stel, de Wichelaars kiezen jou als de volgende burgemeester. Wat zou jouw eerste daad zijn als burgervader?

Als burgemeester wil ik samen met alle betrokkenen meteen werk maken van een ambitieus ruimteplan én een bevoegde ambtenaar aanstellen die het plan trekt en over de uitvoering waakt.

 

Doe ook mee met #anders