ONS PROGRAMMA
Ons programma is een uitnodiging om mee te bouwen aan een Wichelen waar iedereen zich thuis voelt. Laten we samen werken aan een democratische, duurzame en solidaire gemeente waar iedereen kan bijdragen en bloeien.
ANDERS KAN OOK
We zijn trots om als progressieve beweging Anders Wichelen ons programma en onze kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober voor te stellen. Het is een diverse lijst met progressieve mensen van verschillende generaties. Samen met een team van 23 geëngageerde inwoners staan we klaar om Wichelen anders aan te pakken en de gemeente vooruit te helpen.
Wichelen is een unieke gemeente, rijk aan creativiteit en potentieel. Toch merken we dat veel inwoners zich niet gehoord voelen en het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. Bij Anders geloven we dat het anders kan én moet. Onze aanpak is gebaseerd op creativiteit, inspraak en samenwerking om echte vooruitgang te boeken. We hebben met de voorbije verkiezingen in juni gezien dat er heel wat progressief potentieel in Wichelen is en willen daarop inspelen.
We willen tonen dat het écht anders kan
ONZE SPEERPUNTEN
1. Betaalbaar wonen
Wonen is de basis: Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor iedereen.
Betaalbaar wonen moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht het inkomen. De gemeente moet zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod dat inspeelt op lokale behoeften, met inspraak van de inwoners bij nieuwe woonprojecten.
Onze voorstellen:
Leegstand actief aanpakken: We verhogen de leegstandsbelasting, vooral voor eigenaren van meerdere panden. Zo bestrijden we leegstand actief en vergroten en verbreden we het woningaanbod.
Bevorderen van sociaal wonen: We zorgen voor minimaal 15% sociale woningen bij nieuwe verkavelingen. We voeren huurprijzen in die afhankelijk zijn van het inkomen. Zo bestrijden we armoede en maken we wonen toegankelijk en betaalbaar.
Stimuleren van geconventioneerd huren: We moedigen geconventioneerde huurwoningen aan die ten minste 15% onder de marktprijs worden aangeboden. Zo wordt betaalbaar wonen mogelijk voor meer inwoners.
Wonen In Eigen Streek (WIES): De gemeente ondersteunt inwoners met een beperkter budget door de helft van de grondprijs voor te schieten, die terugbetaald wordt bij verkoop van de woning.
Stimuleren van energiezuinige en betaalbare woningen: Een lokaal noodkoopfonds kan renteloze leningen aanbieden, voor woningrenovatie bij lage inkomens. Verder stimuleert het ook energiezuinige maatregelen om zowel de energiefactuur als de klimaatimpact te verminderen.
2. Investeren in kinderen en jongeren
Een duurzame toekomst voor kinderen en jongeren.
Kinderen en jongeren verdienen alle kansen om zich te ontwikkelen. Een gemeente kan het verschil maken met voorzieningen en ondersteuning.
Onze voorstellen:
Een gemeentelijke kinderopvang: We voeren een gemeentelijke kinderopvang in op basis van het inkomen. Zo bieden we gelijke kansen en zorgen we voor extra ondersteuning van kwetsbare groepen zoals alleenstaande ouders.
Jongerenwelzijn: We creëren meer ontmoetingsplaatsen waar jongeren kunnen ontspannen. We voorzien toegankelijke en goed bereikbare studieruimtes.
Overal gratis wifi: We voorzien gratis internet op gemeentelijke domeinen voor jongeren en jeugdverenigingen.
Lokale initiatieven: We ontwikkelen lokale initiatieven, zoals het Huis van het Kind en Overkop, verder en maken ze toegankelijk.
Virtuele ideeënbus: we voeren een virtuele ideeënbus in om jongeren meer inspraak te geven in het beleid.
3. Betaalbare en veilige mobiliteit voor iedereen
Sterk openbaar vervoer en verkeersveiligheid
Een goede mobiliteit is essentieel voor een leefbare gemeente. Iedereen verdient de kans om zich vrij en veilig te kunnen verplaatsen!
Onze voorstellen:
Sterk openbaar vervoer: We blijven strijden voor meer bussen en bushaltes in Wichelen zodat inwoners zich gemakkelijk kunnen verplaatsen naar het werk, de school, het ziekenhuis en andere voorzieningen.
Gemeentelijke buurtbussen: We zetten buurtbussen in voor vervoer binnen de gemeente naar het gemeentehuis, het woonzorgcentrum, Slaatje Praatje, het sociaal restaurant Den Lossen Babbel ….
Reisadvies op maat: We voeren een hulpfunctie in het Sociaal Huis in voor reisadvies en hulp bij het plannen van reizen, inclusief met de flexbus.
Deelfietsen en deelauto's: We werken met lokale bedrijven om deelfietsen en deelauto’s toegankelijk te maken voor alle inwoners, ook buiten de kantooruren. We passen ook sociale tarieven toe zodat iedereen er gebruik van kan maken.
Veilige fiets- en wandelpaden: We investeren in veilige fiets- en wandelpaden, en breiden de fietsroutes uit om veilige verbindingen te creëren binnen de gemeente en met buurgemeenten.
4. Bouwen aan een hechtere samenleving in Wichelen
Meer Inspraak en een sterk verenigingsleven
Wij pleiten voor meer inspraak van de inwoners en een sterk verenigingsleven om de gemeenschap te versterken. Actieve betrokkenheid zorgt voor een gevoel van samenhorigheid en verbondenheid. Als inwoners participeren in het beleid, kan de gemeente beslissingen nemen die aansluiten bij hun noden.
Onze voorstellen:
Ondersteuning voor verenigingen en vrijwilligers: We voeren een fysiek en digitaal verenigingsloket met een “verbindingsofficier” in om hulp te bieden en vrijwilligerswerk te promoten.
Toegankelijke vrijetijdsinfrastructuur: We optimaliseren en delen faciliteiten door herbestemming van leegstaande gebouwen en open ruimtes, zodat iedereen toegang heeft tot vrijetijdsvoorzieningen.
Burgerparticipatie en inspraak: Met buurtcomités en buurtprojecten betrekken we iedereen bij het beleid. We geven iedereen de kans een actieve rol te kunnen spelen in de opbouw van hun leefomgeving. We voorzien burgerbudgetten voor buurten en wijken om zelf projecten op stapel te zetten.
Stimulerende subsidiekaders: We optimaliseren het huidige subsidiekader om verenigingen te ondersteunen en breiden het uit. Zo zijn verenigingen beter in staat om activiteiten te organiseren en bij te dragen aan een bruisende gemeente.
Uitbreiden van de gemeentelijke uitleendienst: Onze gemeente heeft veel verenigingen die actief zijn in het organiseren van activiteiten en evenementen. We willen hen beter ondersteunen door de gemeentelijke uitleendienst uit te breiden met een breder aanbod van materialen. Dat maakt het voor verenigingen makkelijker en toegankelijker om lokale evenementen te organiseren.
5. Visie op (ouderen)zorg
Zorg op maat: Een waardig leven voor onze ouderen
Zorg, en in het bijzonder ouderenzorg, is een kernpunt van ons programma. Anders streeft naar een gemeente waarin ouderen zich veilig, gerespecteerd en betrokken voelen. De zorg moet aansluiten bij hun wensen en behoeften én betaalbaar blijven.
Onze voorstellen:
Eindelijk een Masterplan Molenkouter: Wij willen een duidelijk masterplan voor het rusthuis Molenkouter. Dat is er vorige legislatuur niet gekomen. Zo willen we meer capaciteit en kwaliteit kunnen bieden aan ouderen. Zo pakken we ook de wachtlijsten aan en houden we de zorg betaalbaar.
Uitbreiding van assistentiewoningen: Het aanbod van assistentiewoningen moet worden uitgebreid om aan de groeiende vraag te voldoen. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig en in hun eigen omgeving blijven wonen.
Inspraak van ouderen: We willen de inspraak van ouderen in het beleid vergroten door een actieve rol voor de ouderenraad. Dit omvat niet alleen de organisatie van evenementen en activiteiten, zoals valpreventie en de 'Week van de Ouderen'. We willen ouderen actief betrekken bij besluitvorming en nieuwe initiatieven die hun zelfredzaamheid ondersteunen.
Verbetering van de ouderenraad: De ouderenraad moet een centrale rol spelen in het beleid. We willen meer initiatieven vanuit de gemeente en ouderenverenigingen stimuleren. De ouderenraad moet een platform worden voor actieve betrokkenheid en besluitvorming.
Zorgzame Buurten: Wij zetten ons in voor zorgzame buurten waar ouderen worden ondersteund. Dit omvat onder meer maaltijdbedeling aan huis en initiatieven die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen om een sociaal vangnet te creëren. Wij brengen oudere en jonge mensen met elkaar in contact. is uniek en een broedplaats van creativiteit. Deze creativiteit stuwt ons vooruit, maar we erkennen dat inwoners zich niet gehoord voelen en het vertrouwen kwijt raken.